• +38 (050) 334 99 06
  • +38 (050) 331 98 18
  • info@luckyplants.be
Кокосовий субстрат в порівнянні з торфом та мінеральною ватоюКокосовий субстрат в порівнянні з торфом та мінеральною ватоюКокосовий субстрат в порівнянні з торфом та мінеральною ватоюКокосовий субстрат в порівнянні з торфом та мінеральною ватою
  • Головна
  • Наші продукти
    • SmartyCoir
    • Гроу беги
      • Відкриті Гроу беги
      • Закриті Гроу беги
    • Блоки прессованного субстрату
    • Суміші та розсипчастий субстрат
  • Про нас
  • Про кокосовий субстрат
  • Блог
Контакти
Кокосовий субстрат: що це таке і як він виробляється
21.11.2021
Основне про кокосовий субстрат
07.12.2021

Кокосовий субстрат в порівнянні з торфом та мінеральною ватою

Короткий опис

Субстрат з кокосової койри швидко захоплює ринок безгрунтового вирощування, замінюючи більш звичні субстрати, такі як кам’яна вата та торф. Давайте порівняємо їх і подивимося, яке середовище для вирощування є найкращим вибором відповідно до ваших потреб.

Спочатку ми коротко опишемо кожне середовище для вирощування та їхнє походження.

  • Торф, або торф’яний мох чи сфагновий торф, утворюється, коли мохи та інший органічний матеріал дуже повільно розкладаються в кислих і анаеробних умовах (без присутності повітря). Такий вид розкладання робить його волокнистим, кислим, та забезпечує властивістю доброго утримання води. Торф утворюється в болотах, і для його формування потрібні тисячі років, що робить його не відновлювальним ресурсом.
  • Мінеральна вата, або кам’яна вата, це неорганічне та штучне середовище для вирощування. Мінеральна вата виробляється шляхом плавлення діабазу та вапняку при високих температурах (між 1000-2000°C), утворюючи тонкі волокна. Із цих волокон виробляють матеріал, подібний до скловолокна, і формують у вигляді блоку або плити.
  • Кокосовий субстрат виготовляється з кокосової койри, середнього волокнистого шару між шкаралупою і зовнішнім покриттям кокоса. Після відокремлення від лушпиння, койра висушується і поділяється на серцевину, волокна та стружки. Кожен з цих компонентів має різні властивості, і їх змішування дозволяє отримати велику різноманітність середовищ для вирощування.

Вибір субстрату здається складним, оскільки у кожного виду є свої плюси та мінуси. Ми розглянемо наявні наукові дослідження в цій галузі, щоб знайти найбільш оптимальне рішення для кожної рослини та умов вирощування.

Поглинання поживних речовин, врожайність і вага плодів

У статті, опублікованій дослідниками з Китайського аграрного університету та Пекінської академії сільського та лісового господарства, порівнювали продуктивність цих трьох середовищ вирощування.

Це дослідження вивчило вплив кожного з субстратів на EC, pH, мінеральні іони в кореневій зоні, поглинання поживних речовин, баланс поживних речовин, ріст рослин і якість плодів у рослин томатів.

Ми підсумували деякі з їхніх висновків у таблиці нижче:

Кокосова койра Торф з вермикулітом Кам’яна вата
Загальна врожайність Значно вища Висока Значно нижча
Вага плодів Висока, подібна до торфу HВисока, подібна до кокосової койри Найнижча
Поглинання рослиною поживних речовин Найвище, особливо фосфору, калію, та сульфуру Схоже до кокосової койри поглинання магнію, краще поглинання азоту, кальцію, та сульфуру ніж в кам’яній ваті Схоже до кокосової койри поглинання магнію, краще поглинання фосфору, калію та магнію ніж в торфі
Біомаса рослини Значно вища Нижча, але схожа до вирощування в мінеральній ваті Нижча, але схожа до вирощування в торфі
Накопичення фосфору, калію, азоту та сульфуру Значно вище Середнє Найнижче
Виникнення вершинної гнилі томату Середнє у більшості врожаїв Найнижче у більшості врожаїв Найвище у більшості врожаїв

Переваги та недоліки на основі інших властивостей

Кокосова койра Торф з вермикулітом Кам’яна вата
Переваги - Поставляється у спресованому вигляді: легке та дешеве транспортування та обробка
- Стерильний, не містить шкідливих хімічних речовин і патогенів
- Повільно розкладається: можна використовувати протягом багатьох років
- Чудове утримання води, дренаж і аерація
- Близький до нейтрального pH
- Протигрибкові властивості
- Легко змочується, дуже гідрофільний
- Не ущільнюється з часом
- Відновлювальний та екологічний ресурс
- Стерильний, не містить шкідливих хімічних речовин і патогенів
- Чудово утримує воду та має високу абсорбуючу здатність
- Тривалий час не ущільнюється
- Містить трохи поживних речовин
- Легкий і пористий
- Повністю органічний
- Поставляється в блоках і плитах, що полегшує обробку та транспортування
- Повністю стерильний, не містить шкідливих для рослин хімікатів та патогенів
- Не псується з часом
- Велика водоутримуюча здатність і аерація
- Не впливає на EC, pH або склад застосовуваного живильного розчину
Недоліки - Може мати високий EC та вміст солей, тому промивання та буферизація необхідні для більшості культур
- Містить дуже малу кількість поживних речовин, тому рослинам потрібне додаткове живлення
- Може утримувати магній і кальцій, що робить необхтдним корегування живлення
- Видобуток торфу дуже шкідливий для навколишнього середовища
- Містить малу кількість поживних речовин, тому рослинам потрібне додаткове живлення
- Поставляється тільки в розсипчастому вигляді в мішках, тому транспортування та зберігання дорогі
- Проблемне розмочування
- Утилізація – велика проблема, так як з часом не розкладається
- Необхідно обережно поводитися, може викликати подразнення шкіри та легенів
- Громіздкий для транспортування та зберігання
- Не містить поживних речовин, тому рослинам потрібне додаткове живлення

У наступній статті ми глибше зануримося у вплив кожного з цих середовищ для вирощування на навколишнє середовище. Слідкуйте за оновленнями!

Джерела

Xiong, Jing, Yongqiang Tian, Jingguo Wang, Wei Liu, and Qing Chen. «Comparison of Coconut Coir, Rockwool, and Peat Cultivations for Tomato Production: Nutrient Balance, Plant Growth and Fruit Quality.» Frontiers in Plant Science 8 (2017). doi:10.3389/fpls.2017.01327.

QUANTIS. Comparative Life Cycle Assessment of Horticultural Growing Media Based on Peat andOther Growing Media Constituents 2012. Available online: http://epagma.eu/evidence-based.

Gruda, Nazim. «Increasing Sustainability of Growing Media Constituents and Stand-Alone Substrates in Soilless Culture Systems.» Agronomy 9, no. 6 (2019): 298. doi:10.3390/agronomy9060298.

Share

Related posts

23.12.2021

Порівняння впливу на навколишнє середовище кокосового субстрату, торфу та мінеральної вати


Read more
07.12.2021

Основне про кокосовий субстрат


Read more
21.11.2021

Кокосовий субстрат: що це таке і як він виробляється


Read more

Зв'язатися з нами


Телефон: +38 (050) 331 98 18
Вайбер: +38 (050) 334 99 06
Телеграм: +38 (050) 334 99 06

Імейл:
info@luckyplants.be


ТОВ "ЛАКІ ПЛАНТС"
місто Київ

© 2022 ТОВ "Лакі Плантс"